Veelgestelde vragen

Problemen met aanmelden of inloggen?

Om je aan te melden begin je met de zelftest om te kijken of je in aanmerking komt voor de online behandeling. Niet alle vormen van eetproblemen kunnen 100% online behandeld worden. Door middel van de zelftest wordt gekeken of de online behandeling bij je past.

Het kan wel eens voorkomen dat het aanmelden niet lukt, of dat je problemen hebt met inloggen nadat je je hebt aangemeld. Neem dan contact op met de coördinator door een mail te sturen aan: coördinator@99gram.nl.

Waarom online behandeling?

Jongeren schamen zich vaak voor hun problemen met eten en zoeken daarom geen hulp. Je kan ook denken dat je problemen niet erg genoeg zijn om hulp te zoeken. De drempel om bijvoorbeeld naar een psycholoog te gaan is hoog. Via het internet kan je vanuit je eigen kamer en op het tijdstip dat jou goed uitkomt hulp zoeken. Je hoeft niet naar een instelling en je kunt met je hulpverlener communiceren via chat en/of mail.

Wat houdt de online behandeling in?

Deze online behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Na enige uitleg, begin je met het opbouwen van een regelmatig en gezond eetpatroon door middel van oefeningen. Ook houd je een dagboek bij over je eetgedrag. Later ga je ook oefeningen doen waarbij je je eigen gedachten over je lichaam en gewicht gaan onderzoeken. Hoe kun je beter over jezelf gaan denken? Daarbij gaan we je helpen in deze behandeling. Na elk hoofdstuk is er een evaluatie en met behulp van vragenlijsten kun je het effect van de behandeling bespreken met je behandelaar.
Je krijgt reactie van je behandelaar op al je opdrachten. Je kunt hem/haar ook altijd een bericht sturen als je vragen hebt.

Voor wie is de online behandeling bedoeld?

De online behandeling van 99gram.nl is bedoeld voor jongeren tussen de 14 en 23 jaar die in Nederland wonen en last hebben van eetproblemen. Dit betekent vaak dat je een onregelmatig eetpatroon hebt, met periodes van lijnen en dan weer veel in één keer eten. Soms maken jongeren naast lijnen ook gebruik van andere middelen in een poging om gewicht te verliezen, zoals misbruik van laxeermiddelen, braken of heel hard gaan sporten. Dit soort dingen kan ook schadelijk zijn voor je lichamelijke gezondheid. De online behandeling is niet bedoeld voor jongeren die een te laag of een te hoog gewicht hebben, voor hun leeftijd en lengte. Dan worden de lichamelijke risico’s zo groot dat we het belangrijk vinden dat je door een arts wordt gezien. Je kunt altijd contact met ons opnemen via mail of chat om je hierbij te helpen.

Wat is het doel van de online behandeling?

In deze behandeling gaan we jou helpen om je eetproblemen aan te pakken. Het doel is dat je aan het eind van de behandeling een normaler en gezonder eetpatroon hebt. Ook helpen we je om je minder zorgen te maken over je lichaam en gewicht. Aan het eind van de behandeling zullen je lichaam en je gewicht minder bepalen hoe jij over jezelf denkt. Het doel is dat hiervoor andere dingen in de plaats komen, die belangrijk zijn voor wie jij bent als persoon.

Wat moet je doen tijdens de online behandeling?

  • Je krijgt informatie over eetproblemen.
  • Je krijgt opdrachten, die je in je eigen tijd kunt doen.
  • Je communiceert via de computer met je behandelaar.
  • Het is de bedoeling dat je alle opdrachten doet, zonder iets over te slaan.
  • Je krijgt op alles wat je instuurt een reactie van je behandelaar.
  • Daarnaast houd je een eetdagboek bij, je houdt je gewicht bij en je kunt mailen met je behandelaar.

Hoeveel tijd gaat het mij kosten?

De behandeling bestaat uit minimaal 20 tot ongeveer 23 oefeningen. Het programma kan enigszins op jouw behoefte worden aangepast. Op elke oefening krijg je binnen twee werkdagen een reactie van je behandelaar. De meeste oefeningen kosten je ongeveer een half uur. Sommige oefeningen, later in de behandeling, moet je een aantal keren oefenen. Die kosten dan meer tijd.
Naast de oefeningen houdt je een eetdagboek bij. Dit kost ongeveer een kwartier per dag als je het direct tijdens/na je maaltijden invult.
Je bent gemiddeld 3 uur per week kwijt met je behandeling. Minimaal ben je 2,5 maanden met het behandelprogramma bezig. De behandeling duurt gemiddeld 4 maanden. Afhankelijk van hoeveel tijd je per week beschikbaar hebt, kun je ook de opdrachten wat meer spreiden, dan duurt de behandeling ook langer.

Waarom werkt het?

Deze online behandeling is gebaseerd op een bestaande behandeling, die in de praktijk werkzaam is gebleken voor jongeren met eetproblemen. De vorm die wij gebruiken heet cognitieve gedragstherapie. Daarbij gaan we ervan uit dat wat je denkt en wat je doet, invloed heeft op hoe je je voelt. Met behulp van oefeningen kun je leren je denken te beïnvloeden. Je kunt ook leren andere dingen te doen dan je nu gewend bent. Je beïnvloedt zo ook je gevoelens. Alle oefeningen kun je zelf doen en bespreken met je behandelaar. Dit werkt meestal beter dan alleen praten.
Na afloop van de behandeling heb je voldoende geleerd om de positieve verandering zelf voort te zetten.

Wat als mijn ouders er niet vanaf weten?

De kans dat je behandeling een succes wordt en jij van je eetproblemen afkomt is groter als je ouders weten dat je bij ons een behandeling volgt. Ze kunnen je dan steunen op momenten dat je het lastig hebt. Je kunt ook samen met je behandelaar bespreken hoe je het ze kunt vertellen, als je dat moeilijk vindt.

Welke gegevens vragen jullie van mij?

Wij vragen een verwijsbrief van je huisarts met een vraag voor hulp bij eetproblemen en een paar basisgegevens van je, namelijk: je naam, adres, woonplaats, je BSN nummer (sofinummer), en je verzekeringsmaatschappij en verzekeringsnummer als je 18 jaar of ouder bent.
Deze gegevens hebben wij nodig om jouw behandeling betaald te krijgen door een verzekeringsmaatschappij (of je gemeente als je jonger bent dan 18 jaar). Daardoor kunnen we de behandelingen uitvoeren en zoveel mogelijk jongeren helpen met hun eetproblemen. We zullen jouw informatie nooit gebruiken om naar je toe te komen of om je op te bellen. De behandeling vindt 100% online plaats. Voor je behandeling kun je ook gebruik maken van een nickname.

Omdat de behandeling best wel zwaar kan zijn en veel inspanning van je vraagt, willen wij je op een gegeven moment een beloning geven. Aan het begin, halverwege en aan het eind van de behandeling zullen we je vragen om (als je anoniem bent) alsnog je gegevens aan ons door te geven. Als je dat wilt, kunnen wij je een verrassingsbon sturen als beloning voor je geleverde inspanning! Voor ons is het fijn dat we je gegevens krijgen om jouw behandeling gefinancierd te krijgen.

Wat moet ik betalen voor de online behandeling?

Je hoeft zelf geen bijdrage te betalen voor je behandeling. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, kan wel een eigen risico in rekening worden gebracht door je verzekeraar. Je kunt bij je verzekeraar informeren hoeveel dat is. 
 

Kun je anoniem de behandeling volgen?

Sommige jongeren hebben redenen om zichzelf niet bekend te willen maken. De drempel om hulp te kunnen zoeken kan zo hoog zijn, dat ze nog liever alleen met hun problemen blijven worstelen. Dat willen we voorkomen. Iedereen heeft recht op hulp! Ook kan het zijn dat je geen toestemming hebt van je ouders om behandeling te volgen voor je eetprobleem, maar wil jij dat wel heel graag. Dan willen we je wel de mogelijkheid bieden om hulp te krijgen. In die gevallen is het mogelijk om bij ons anoniem een behandeling te volgen. Dat betekent dat we helemaal geen gegevens van je vragen, alleen een voornaam/nickname en e-mailadres voor het ontvangen van berichtjes.

Wat zijn voordelen van online behandeling?

Je kunt aan je opdrachten werken wanneer het jou uitkomt, dus na school- of werktijd en in het weekend. Je hoeft niet te reizen naar een instelling. Je kunt alle informatie rustig nalezen en opnieuw bekijken als je daar behoefte aan hebt. Veel jongeren vinden het minder spannend dan op gesprek komen in de spreekkamer van een psycholoog.

Wat zijn nadelen van online behandeling?

Geen lichamelijke check

Een onderdeel van de behandeling van eetproblemen is gewoonlijk een lichamelijk onderzoek en lichamelijke controles. Een sterk verstoord eetpatroon heeft negatieve lichamelijke gevolgen, zoals uitdroging, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen/vitamines, enz. Ook veelvuldig braken en/of laxeren hebben schadelijke gevolgen voor je lichaam.

Je kunt uitgebreider lezen over lichamelijke gevolgen van eetproblemen op de site.
Wanneer je online een behandeling volgt, kan je hulpverlener je niet zien. We kunnen door de computer ook geen lichamelijke check doen. 99gram.nl kan dus niet verantwoordelijk zijn voor eventuele problemen in jouw lichamelijke toestand. We adviseren je nadrukkelijk om wanneer je start met de behandeling ook een afspraak te maken met je huisarts, voor een lichamelijke controle en een bloedonderzoek om te kijken of je bloedwaarden goed zijn. Als je dat lastig vindt, kun je ons altijd vragen om hulp. Je kunt dit ook met je online behandelaar bespreken.

Geen ‘diagnose’

Via de online screening kunnen we aan de hand van wat jij aangeeft een inschatting maken van hoe jouw eetprobleem er uit ziet. Deze informatie is niet voldoende om een officiële diagnose te stellen. Dat betekent dat we niet kunnen vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een eetstoornis (zoals anorexia of boulimia). Mocht je wel een formele diagnose willen, dan kun je het beste via je huisarts een verwijzing regelen naar een psychologenpraktijk, GGZ of specialistisch centrum bij jou in de buurt.
Het is onze ervaring dat dit behandelprogramma ook helpt zonder dat er een formele diagnose is gesteld.