Jong en (te) zwaar

Hoi allemaal, vorige topics over dit onderwerp gingen ten onder aan soms wat te lange chats, maar omdat er misschien wel weer ruimte is voor uitwisseling van ervaringen een nieuw topic over jong zijn en overgewicht hebben. Hier een paar vragen om jezelf te introduceren, maar vul het topic gerust aan met je eigen ervaringen en vragen voor anderen. Kraak elkaar niet af om elkaars keuzes en ervaringen, dat gebeurt in de buitenwereld al genoeg.

1. Wat zijn je leeftijd en geslacht?
2. Wat zijn je lengte en gewicht nu?
3. In hoeverre zijn je lengte en gewicht veranderd sinds grofweg een jaar terug?
4. Hoe is je leefstijl (eet/drinkgewoonten, sport/beweegpatroon)? En in hoeverre is dat veranderd het afgelopen jaar?
5. Heb je wel eens aan een dieet gedaan en zo ja hoe ging en vond je dat?
6. Wat vind je van je huidige (over)gewicht? Twijfel je wel eens over je uiterlijk?
7. Hoe wordt met overgewicht omgegaan in jouw omgeving? Bijvoorbeeld thuis, in je verdere familie, op school, bij je vrienden of vriend/vriendin? Komt het daar (ook) voor en wat doet dat met jezelf?
8. Hoe is je leefstijl verder? Welke rol speelt aandacht voor gezond leven daar wel of juist niet in?
9. Hoe zie je de toekomst van je gewicht voor je?
10. Heb je vragen voor anderen of ervaringen die je zelf graag wil delen?

6 aug 2024, B


Reacties

plaats reactie
1

1. Vrouw, 16 jaar
2. 170 cm en 160 kg
3. Iets van 15/20 kg aangekomen sinds vorig jaar en lengte is hetzelfde gebleven
4. Eten kan ik wel ja, heb een grote honger sinds ongeveer m’n elfde denk ik, verder beweeg ik niet veel.
5. Ja, heb wel eens een crash dieet geprobeerd maar was zo vreselijk hield het geen 2 dagen vol.
6. Op je 16e 160 kg wegen is natuurlijk nooit leuk, ik voel me best anders dan leeftijdsgenoten.
7. Eigenlijk heeft niemand in mijn familie echt veel overgewicht, in mijn vriendengroep ook niet. Dat is waarschijnlijk waarom ik me ook anders voel.
8. Mijn ouders vinden gezond eten voor hunzelf wel belangrijk maar ze laten mij helemaal vrij in wat ik in mijn mond stop.
9. Ik denk dat ik nog steeds langzaam aankom maar ik verwacht ooit op een bepaald gewicht te komen en daar stabiel te blijven.
10. Geen idee eigenlijk, ben vooral benieuwd of jullie vragen aan mij hebben.

7 aug 2024, 15:08, Zaar
2

1. Man 23 jaar
2. 175cm en 235 kilo
3. Ben heel veel aangekomen afgelopen jaar
4. Ik ben steeds minder gaan bewegen en merk ook dat dit steeds moeilijker gaat
5. Heb altijd wel gezond geleefd tot aan de dood van mijn ouders en toen ik mijn huidige vriendin ontmoette is het helemaal de andere kant op gegaan.
6. Ik vind het niet erg dat ik zo dik geworden ben, ben alleen bang dat ik mijn mobiliteit ga verliezen als ik zo door ga.
7. Mijn vriendin is een feeder ze is zelf ook aan de zware kant rond de 155 kilo nu. Haar zusje is ook behoorlijk rond de 160 kilo nu.
8. Mijn levensstijl is niet goed dat geef ik eerlijk toe. Ik ben verslaafd aan eten en overeten en ik weet dat dit gevolgen gaat hebben.
9. Ik wordt alsmaar dikker, alleen probeer ik het nu wat af te remmen. Ik zat voorheen op 20.000 calorieën per dag, nu tussen de 8000 en 10.000 wat nog altijd heel veel is maar ik kom niet meer 5 kilo per week aan. Dat scheelt
10. ?

8 aug 2024, 09:08, K
3

Hey Zaar,
Dat is inderdaad behoorlijk wat als je 16 bent met die lengte. Hoe ziet een dag qua eten er voor jou uit (ontbijt/lunch/avond eten, snacks)? En hoe gaat het met bewegen? Heb je moeite met “normale dingen” en probeer je nog wel bijvoorbeeld paar keer per week te wandelen of zo?

10 aug 2024, 14:08, m
4

@m
Hier een overzichtje van wat ik ongeveer eet per dag:
Ontbijt: 3 boterhammen dik belegd met kaas en mayonnaise.
Snack 1: zakje chips
Snack 2: koekjes/plakje cake met slagroom
Lunch: 5 boterhammen dik belegd (beleg verschild per keer maar denk aan pindakaas, kaas, hagelslag)
Snack 3: wat snoepjes
Snack 4: iets van nootjes, borrelnootjes bijv.
Avondeten: wat m’n ouders maken, meestal aardappel groente vlees met veel saus.
Snack 5: iets uit de airfryer (bitterballen, kaassoufflé, kleine pizza met saus)
Soms nog een snack 6: bijv. wat cake met slagroom

Ik heb zeker wel wat moeite met normale dingen, bijv gym op school gaat echt lastig. Ik probeer wel onder dingen zoals piepjestest uit te komen en meestal lukt dat. Verder doe ik zo min mogelijk mee. Verder fiets ik wel elke dag met moeite 10 min naar school, maar dat is alle beweging die ik heb.

10 aug 2024, 17:08, Zaar
5

@zaar,
Dat is een lekker, maar natuurlijk niet super gezond eet patroon. Hoeveel borden schep je op tijdens het avond eten?
Een piepjes test lijkt mij ook erg onverstandig. Je gewicht komt dan maal 5 op je gewrichten bij elke stap.
Fietsen is wel een goede vorm van bewegen. 2x 10 min kom toch nog aan 20 min bewegen per dag. Hoe is dat nu in de zomer vakantie? Beweeg je dan nog wel en eet je meer dan normaal?

Wil je eigenlijk afvallen of juist zo blijven of maakt het je niet uit dat je langzaam blijf aankomen?

12 aug 2024, 20:08, M
6

@M
Tijdens het avondeten schep ik meestal 1 bord flink vol en dat is het, ik hou ook niet echt van groente enz.
Nu in de zomervakantie beweeg ik eigenlijk niet, ik lig de hele dag in mijn bed en kom er alleen uit om te eten. Ik eet wel minder dan normaal omdat ik natuurlijk ook minder beweeg.
Ergens wil ik natuurlijk het liefst zijn zoals andere tieners, maar mijn honger is erg groot en het voelt alsof ik er niet echt de baas over ben. Daarom probeer ik mijn gewicht nu te accepteren en hoop ik dat ik op een bepaald gewicht “blijf hangen” zeg maar.

14 aug 2024, 16:08, Zaar
7

@Zaar
Okey dat valt op zich mee 1 vol bord. Ik begrijp wat je bedoelt met grote honger. Dit zijn overblijfselen van de oer mens. Bij sommige mensen zit dat er meer in nog net als een langzamere stofwisseling.

Het belangrijkste is dat jij gelukkig bent! Uiteindelijk zal je gewicht wel blijven hangen als je niet steeds iets meer gaat eten, omdat je kcal verbranding in rust hoger word bij een groter lichaam. Dus uiteindelijk zal je gewicht dan stabiliseren.

Ik vind het wel knap dat je nu minder eet. Misschien heb je toch meer controle dan je denkt. Het is natuurlijk verleidelijk om uit verveling in bed juist non-stop te gaan snacken.

Ik snap dat de hele dag in bed liggen heerlijk is, maar het heeft wel een risico dat er na de zomervakantie helemaal niks meer over is van je conditie. Dat kan dan na de zomer vakantie de stukken lopen op school en er heen fietsen wel nog zwaarder gaan maken.

14 aug 2024, 21:08, M
8

1. Man, 19 jaar oud
2. 1.85m lang, ± 135 kg zwaar
3. Ik ben in het afgelopen jaar flink aangekomen, vorig jaar woog ik ongeveer 90 kg
4. Ik ben altijd al wel een vrij grote eter geweest, al ben ik in vergelijk met vorig jaar wel grotere porties gaan eten en snack ik nu ook aardig wat meer. Qua beweging was ik een jaar terug best actief, ben nu best lui geworden en heb een baan gekregen waarbij ik voornamelijk zit in plaats van dat ik eigenlijk altijd wel in beweging was tijdens mijn werk
5. Nee daar heb ik compleet geen ervaring mee, heeft me altijd al verschrikkelijk geleken
6. Ik heb er zelf weinig/geen moeite mee. Zo af en toe verbaas ik mezelf wel eens over hoe groot ik eruit zie, maar heb nog nooit het idee gehad dat ik per se wilde afvallen
7. Wat zwaarder zijn komt in mijn omgeving wel meer voor, daar wordt ook gewoon "normaal" mee omgegaan, zolang iemand er zelf vrede mee heeft zal er ook niets negatiefs over worden gezegd
8. Houd me in het dagelijkse leven niet echt bezig met hoe gezond mijn levensstijl is
9. Heel eerlijk gezegd heb ik echt geen flauw idee en maakt het me ook niet echt enorm veel uit, ik zie het vanzelf wel

15 aug 2024, 00:08, Q
9

Hebben jullie wel eens iets beschamend meegemaakt met betrekking tot je gewicht? Wij waren gisteren bij mijn schoonouders en ik ben namelijk door de bank gezakt door mn gewicht .... Iedereen moest wel lachen maar vond t best beschamend.

Mn schoonzusje zo van, dat is zelfs mij nog niet gelukt hahaha

16 aug 2024, 12:08, K
10

Ben 12 en 44 kilo vind dat zelf veel te zwaar want al mijn vriendinnen zijn 38 ofzo en ik rond 44 eet 5 boterhammen per dag en ook 4 blokjes chocola en natuurlijk avond eten maar wil afvallen en weet niet hoe

30 aug 2024, 22:08, Anoniem
11

Vrouw 12 jaar

158 cm 146 kg

60 kg aangekomen in een half jaar

Ik sport niet en dit eet ik: 8 boterhammen met xxl hagelslag en smarties elke dag 2 zakken chips 1 chocolade reep 7 borden avondeten en 4 toetjes en als ontbijt 6 pannenkoeken.

Ik heb nooit aan dieet gedaan niemand geloofde dat ik kon afvallen

Ik ben niet blij met mijn gewicht niemand wil vrienden met mij zijn op school heb ik een speciale stoe omdat ik niet op de normale pas. En mijn familie praat nauwelijks tegen me ik haat mijzelf.

Mijn huisarts verwacht dat ik als het zo doorgaat volgend jaar 299 kg ga wegen en over maximaal 3 jaar overlijd aan obisitas.

17 okt 2024, 14:10, Anoniempje

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer